Netto aktivaverdi

Netto aktivaverdi spiller en sentral rolle i all verdivurdering med substansmetoden. Man kan si at den representerer egenkapitalen justert for eiendelenes virkelige verdi (markedsverdi).

I denne artikkelen forklarer vi hvordan det fungerer.

Har du noen spørsmål? Ta kontakt med oss!



    Hva er netto aktiva verdi?

    Netto aktivaverdi til et selskap er differansen mellom eiendeler og gjeld. Det er et økonomisk begrep innen verdsetting av selskap.

    Det ligner på egenkapital, men med den forskjellen at det gjenspeiler den faktiske verdien av selskapet. Mer spesifikt:

    • Netto aktiva verdi = bokført egenkapital + differansen mellom eiendelenes bokførte verdi og deres markedsverdi.

    Substansverdien tar med andre ord hensyn til markedsverdien av selskapets eiendeler. I de fleste tilfeller er denne verdien høyere enn den bokførte verdien.

    Eksempel

    Et transportselskap har ti lastebiler. De ble kjøpt inn for tre år siden til en samlet kostnad på 5 millioner kr og med en avskrivningstid på fem år. Nå skal aksjeselskapet verdsettes.

    Bokført verdi etter tre år er to millioner kr (tre millioner er allerede avskrevet, ettersom avskrivningssatsen er én million per år).

    Når en takstmann engasjeres for å verdsette bedriften, viser det seg at markedsverdien av de ti lastebilene er 3,5 millioner svenske kroner, og ikke 2 millioner som det står i regnskapet. Verdien av selskapet i henhold til substansverdien oppjusteres derfor med 1,5 millioner kr, som er differansen mellom bokført verdi og eiendelenes faktiske markedsverdi.

    Substansverdien tilsvarer egenkapitalen justert for markedsverdi.
    Markedsverdien av eiendelene kan være høyere enn den bokførte verdien. Dette skal gjenspeiles i substansverdien.

    Flere aspekter

    Det handler ikke bare om eiendeler som er undervurdert i balansen. Det kan også være behov for å nedjustere eiendeler som er overvurdert.

    Et eksempel er hvis det finnes immaterielle eiendeler i balansen som ikke samsvarer med rimelige markedsverdier.

    I tillegg kan det finnes skjulte reserver i forpliktelser og eiendeler. En forpliktelse som ikke er fullt ut innregnet, kan være inkludert i verdivurderingen, noe som påvirker substansverdien negativt – eller positivt hvis det dreier seg om gjeld fra kunder, for eksempel i form av ubetalte fakturaer som ennå ikke er bokført.

    Netto aktivaverdi og substansmetoden

    Netto aktiva verdi spiller en sentral rolle i den såkalte substansmetoden. Det er en type verdsettelse som blant annet brukes når det er betydelige eiendeler i selskapet å ta hensyn til.

    I motsetning til den resultatbaserte avkastningsmetoden eller multippelvurdering kan verdsettelsesmetoden også brukes for selskaper som ikke går med overskudd. Den egner seg også for selskaper der selve virksomheten ikke uten videre kan overtas, men der eiendelene spiller en viktig rolle i verdsettingen.

    I tillegg kan den brukes som et supplement til en inntektsbasert verdivurdering eller en kontantstrømvurdering.

    Substansverdi i aksjer

    Begrepet netto aktivaverdi brukes også ved verdsetting av børsnoterte aksjer. Det brukes for å gjøre det enklere å sammenligne ulike aksjer med hverandre. Metoden egner seg spesielt godt til å sammenligne ulike investeringsselskaper med hverandre, ettersom de ofte har store skjulte verdier i sine beholdninger.

    Dette nøkkeltallet kalles Net Asset Value (NAV) på engelsk.

    Definisjonen av substansverdi for børsnoterte aksjer er enklere enn den som brukes av verdivurderere for unoterte selskaper. Substansverdien for børsnoterte aksjeselskaper er ganske enkelt verdien av alle bedriftens eiendeler fratrukket gjelden i henhold til balansen.

    Det kan sammenlignes med den teoretiske verdien som ville tilfalle aksjonærene hvis foretaket ble avviklet, alle eiendeler solgt og alle lån tilbakebetalt. Det som blir til overs, tilfaller eierne.

    Hvis kursen på en aksje er lavere enn substansverdien, sier man at aksjen handles med substansrabatt. Hvis aksjekursen er høyere, sies det at aksjen handles til en substansverdipremie.